Topsport talentschool info

Topsport Talentschool

Een combinatie van school en sport vergt inspanningen.

Als je op een behoorlijk niveau sport bedrijft en je moet dit combineren met een studie dan stelt dat hoge eisen aan jezelf als sporter maar zeker ook aan je omgeving. Alleen een goede samenwerking tussen sporter, leerling, ouders, trainer, sportorganisatie en de school kunnen leiden tot succes, zowel binnen de sport als ook binnen school. College Den Hulster is benoemd tot Topsport Talentschool (voorheen LOOT school). Een erkenning die uitstekend past in de missie van de school. Hierin spreekt de school zich uit als zijnde een school met een plus voor sport, techniek / technasium, TVWO en cultuur.

De plus voor sport is op velerlei manieren  zichtbaar op College Den Hulster. Er wordt geïnvesteerd in extra sportmogelijkheden over de hele breedte. Van leerlingen die extra ondersteuning behoeven in bewegingsonderwijs tot en met de topsporter. College Den Hulster is zich namelijk bewust van het belang van gezond bewegen en sportbeoefening, een vormingsdoel voor leerlingen waar zij hun leven lang baat bij zullen hebben. Sport en spel zijn ook zeer belangrijk in de sociale en psychologische ontwikkeling van het kind.

Landelijke Stichting:

Als College den Hulster worden wij, net als 30 andere Topsport talenscholen in het land, aangestuurd door de Landelijke organisatie onderwijs en topsport.

De stichting LOOT is een samenwerkingsverband tussen 30 scholen in het voortgezet onderwijs, die toptalenten in sport ondersteunen om hun schoolcarrière met hun topsport te kunnen combineren. Deze scholen zitten verspreid over heel Nederland, Een daarvan is College den Hulster in Venlo. Verder zitten er In Limburg nog 3  topsport Talentscholen, te weten: Dacapo en Trevianum in Sittard en het college in Weert. Andere plaatsen in de buurt waar een Topsporttalentschool is zijn: Nijmegen en Eindhoven.

 

Op een Topsport Talentschool krijgen geïndiceerde toptalenten in sport de kans om hun topsportcarrière te combineren met hun schoolcarrière. Op een gewone middelbare school is het vaak lastig om sport te combineren met school, zonder dat de resultaten er onder lijden. Op een Topsport Talentschool krijgen topsporters de  mogelijkheid om het schooldiploma op het voor hen hoogst haalbare niveau te halen, náást alle trainingsarbeid die verricht moet worden.

 

Wat is een Topsport Talentschool?

Een Topsport Talentschool is een school waar je als sporttalent onderwijs en topsport samen kunt ontwikkelen. Dit krijg je al vanaf klas 1 in het voorgezet onderwijs [VMBO-HAVO-VWO].

Waarom Topsport Talentschool?

Topsport vraagt veel tijd aan trainingen, wedstrijden en vooral reizen. Een Topsport Talentschool houdt rekening met jouw sportactiviteiten door extra faciliteiten aan te bieden. Welke faciliteiten je krijgt, hangt af van wat je als sporter nodig hebt. De scholen passen maatwerk toe voor elke geïndiceerde sporter.

Voor school is daarbij het belangrijkste dat je een goed schooldiploma haalt. Maar dat moet je wel samen kunnen doen met het goed presteren en ontwikkelen van jouw sportcarrière.

Wat zijn die faciliteiten precies?

  • Een flexibel lesrooster dat ruimte heeft voor trainingen en wedstrijden;
  • (Gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken;
  • Uitstel of vermindering van huiswerk;
  • Voorzieningen om achterstanden, veroorzaakt door afwezigheid i.v.m trainingen en wedstrijden, weg te werken;
  • Uitstel of aanpassing van repetities en/of schoolonderzoeken;
  • Begeleiding van een LOOT-begeleider;
  • Gespreid examen over twee schooljaren.
  • Gebruik van eigen fitness
  • Mogelijkheid tot extra kluisruimte (tegen betaling)

Wanneer word je LOOT-leerling?

Vanaf 1 maart 2010 geldt het nieuwe statustoekenningssysteem van NOC*NSF. De toekenning van de Topsport Talentstatus is hiermee gekoppeld aan de talentendatabase van NOC*NSF. De database van NOC*NSF wordt gevuld door de sportbonden; zij leveren de namen van hun talenten aan bij NOC*NSF. Als je van jouw sportbond  de status van [B] Belofte, [NT] Nationaal Talent of [IT] Internationaal Talent hebt gekregen, dan kom je in aanmerking voor de Topsport Talent faciliteiten. Topsport Talent faciliteiten zijn uiteraard alleen verkrijgbaar op één van de 29 Topsport Talentscholen.

Met deze nieuwe richtlijn komt de toekenning van de Topsport Talent status door het Olympisch Netwerk aan de hand van het statushandboek te vervallen. Dit statushandboek wordt nog wel in de oude brochures van de stichting LOOT genoemd.

Voor talentvolle leerlingen die (nog) niet in aanmerking komen voor een LOOT-status maar wel als talent worden gezien kennen we een topsportvriendelijke regeling. Dit zijn de RS1 en RS2 sporters. RS  staat voor Regio Sporter. Vraag naar de mogelijkheden bij de LOOT- coördinatoren bij een van de scholen of bij Topsport
Limburg.

Aanmelden:

Aanmelden als Topsport Talent leerling kan bij één van de Topsport Talentscholen. Als je eerst een vrijblijvend gesprek met een LOOT-coördinator wilt hebben is dat natuurlijk mogelijk. Daarnaast kun je je ook bij een Olympisch Netwerk aanmelden. Je wordt dan automatisch doorgestuurd naar de voor jou dichtstbijzijnde Topsport  Talentschool. Uiteindelijk bepaalt de database van NOC*NSF of je in aanmerking komt voor een Topsport Talent status.

Kijk voor meer info op:

www.stichtingloot.nl 

www.topsportlimburg.nl

 

Contact College Den Hulster:

Ron Spruit (LOOT-coördinator)

Mail:    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel:      06-46646784