Technasium in de brugklas: een oriëntatie

Als jij denkt dat het Technasium iets voor je is, kun je in de brugklas van het havo en vwo al hiermee kennis maken. Tijdens de Technasiumlessen werk je dan het hele schooljaar aan vier uitdagende projecten.
Deze opdrachten zijn afkomstig van echte opdrachtgevers. In de eerste week van een project ga je op bezoek bij je opdrachtgever en in de laatste week presenteer je jouw idee. In de tussenliggende weken werk je op school aan de opdracht. Je maakt hierbij kennis met het echte wetenschappelijk werken.

In de brugklas hebben we een aantal vaste opdrachtgevers die telkens een uitdagende opdracht hebben. De opdrachtgevers zijn Vostermans Ventilation, Ecologisch Onderzoeksbureau Faunaconsult, Stichting Zomerparkfeesten Venlo en het Medisch Centrum Viecuri. In elke opdracht ligt de nadruk vooral op het ontwerpen, zodat je leert hoe echte ontwerpers ontwerpen.

Hieronder zie je een aantal opdrachten waar je in de brugklas aan kunt werken:

 

Opdrachtgever: Medisch Centrum Viecuri Venlo

Opdracht: Het ontwerpen van een revalidatietuin

In dit project ben je werkzaam als tuin- en landschapsarchitect.

Om patiënten nog beter te kunnen behandelen wil de afdeling Revalidatie een revalidatietuin laten aanleggen. In een dergelijke tuin leren gehandicapte patiënten hoe zij zich zelf kunnen redden in de buitenruimte. Viecuri vraagt jou deze tuin te ontwerpen. Hiervoor moeten er in de tuin verschillende soorten ondergrond zijn en verschillende obstakels worden aangebracht. Ook moet de tuin een aangename plek zijn om te verblijven.

 

Opdrachtgever: Medisch Centrum Viecuri Venlo

Opdracht: Het ontwerpen van een fietsaanpassing

In dit project ben je werkzaam als orthopedisch technoloog op de afdeling Revalidatie.

Voor veel patiënten met een beenprothese is fietsen onwennig. Zij voelen zich onveilig en de kans op ongelukken is hierdoor groot. De fysiotherapeuten op de afdeling revalidatie merken dat de bestaande fietsaanpassingen vaak niet voldoen. Je krijgt de opdracht een fietsaanpassing te ontwerpen waarmee patiënten met een beenprothese veilig kunnen fietsen. De opdrachtgever vindt het hierbij belangrijk dat het ontwerp van de aanpassing veilig, duurzaam en verstelbaar is.

technasium009

Opdrachtgever: Ecologisch Onderzoeksbureau Faunaconsult

Opdracht: Livetraps voor kleine zoogdieren

In dit project ben je werkzaam als bioloog voor je opdrachtgever Faunaconsult.

Faunaconsult wordt vaak gevraagd om kleine zoogdieren zoals bijvoorbeeld spitsmuizen te inventariseren. Dit doen zij met behulp van 'live traps', waarin de muizen levend worden gevangen en waaruit ze na determinatie weer worden vrijgelaten. Muizen vangen is een intensief en tijdrovend karwei, omdat de vallen 's nachts vaak om de 3 uren gecontroleerd moeten worden. Omdat 'live traps' duur zijn in aanschaf en vaak niet goed werken vraagt Faunaconsult jou deze zelf te ontwerpen.

technasium010

Opdrachtgever: Vostermans Ventilation

Opdracht: Een geluidsafsluiting voor een ventilator

In dit project ben je werkzaam als werktuigbouwkundige bij Vostermans.

Vostermans is producent van ventilatoren die wereldwijd worden geplaatst in grote stallen. Naast dat ventilatoren veel lucht kunnen verplaatsen hebben ze als nadeel dat ze ook veel en hinderlijk geluid produceren. Vostermans vraagt jou hiervoor een oplossing te bedenken en een ventilator zo geluidsarm mogelijk te maken.

technasium011

Opdrachtgever: Stichting Zomerparkfeest Venlo

Opdracht: Een rek voor Parkpraot

In dit project ben je werkzaam als productontwerper voor Stichting Zomerparkfeest.

Tijdens het Zomerparkfeest kunnen bezoekers elke dag het krantje Parkpraot lezen. De Stichting wil dat er een rek wordt ontworpen waarbij de kranten er gemakkelijk uit gehaald kunnen worden. Het moet er mooi uitzien, weersbestendig en herkenbaar zijn. Het moet ook hufterproof zijn en ruimte bieden voor ca. 250 kranten. Het ontwerp wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever en het beste ontwerp wordt vervaardigd.

technasium012