Leerlingen van alle afdelingen van drie vmbo van College den Hulster krijgen deze en volgende week een interactieve activiteit rondom hiphop en taal voorgeschoteld. Het taalvaardigheidsniveau van jongeren daalt en daarmee ook de leerprestaties van leerlingen. Door de leerlingen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met taal, door middel van muziek (hiphop), moeten leerlingen opnieuw worden geboeid voor en door taal en kunnen ze de uitdagende, andere kant van taal ervaren. Daarnaast maken leerlingen nader kennis met hiphop en kunnen zo hun horizon verbreden.

Het project is een samenwerking tussen de vakken CKV en Nederlands en wordt samen opgezet met Openbare Bibliotheek Venlo en Grenswerk. De invulling van de twee workshops zijn 12 en 19 juni. De bekende Nederpop rapper en producer Ares verleent zijn medewerking aan dit muzikale taalproject.

Leerlingen krijgen een interactief programma aangeboden op twee dagdelen. Het eerste dagdeel gaan leerlingen op een laagdrempelige manier aan de slag met taal. Ze leren over rijm, rijmschema’s, flow en verschillende dichtvormen. Uiteindelijk schrijven ze een eigen rap onder begeleiding van een artiest. Tevens bereiden de leerlingen vragen voor die ze tijdens het tweede dagdeel kunnen stellen en leren hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren aan een groep. Uit iedere groep wordt de beste rap genomineerd: deze groepjes mogen de rap laten horen op dagdeel twee. De beste rap wint uiteindelijke de eeuwige roem.

Het tweede dagdeel komen alle leerlingen bij elkaar in Grenswerk, waar ze nader kennis maken met de artiest Ares. Deze zal zijn eigen verhaal vertellen en eventueel een beetje achtergrond geven over het ontstaan van de hiphopcultuur. Leerlingen kunnen vragen stellen. De leerlingen die genomineerd zijn mogen hun eigen raps performen en de aanwezige artiest zal leerlingen hierbij begeleiden en tips en tricks geven.

Tenslotte zal Ares enkele eigen nummers ten gehore brengen.

HIPHOP IN JE BIEB POSTER