Dyslexie

ClaroRead

Sinds het schooljaar 2011-2012 wordt aan alle dyslectische leerlingen in de brugklas het programma ClaroRead aangeboden. Dit programma kan leerlingen ondersteunen bij het lezen / studeren en het schrijven van teksten. Met dit programma is het ook mogelijk om proefwerken / overhoringen met veel tekst voor te laten lezen. Het programma is toegankelijk op iedere vaste pc die op het netwerk is aangesloten. Uw zoon/dochter kan op het schoolnetwerk kosteloos gebruik maken van dit programma. (Dit geldt uiteraard voor al onze dyslectische leerlingen)

Wilt u dit programma ook thuis gebruiken of op een laptop van "de leerling" dan kunt u hierover contact opnemen met mevr. Hennissen (vmbo) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of mevr. Jakobs (havo/vwo) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij informeren u over de aanschaf van het programma in de privésituatie.
Indien Claroread in de bovenbouw ingezet gaat worden als ondersteuning bij het maken van toetsen/CSE, dan bent u verplicht het programma privé aan te schaffen.
Wilt u dat uw zoon of dochter digitale documenten (lesboeken) krijgt, dan kunt u dit ook doen in overleg met mevr. Hennissen of mevr. Jakobs. Deze documenten worden dan via het schoolaccount van uw zoon/dochter toegankelijk gemaakt als PDF bestand. Dit bestand kan met ClaroRead PRO worden omgezet in een leesbaar bestand. Het omzetten van de bestanden (indien dit nog niet is gebeurd) dient u zelf te doen. Uiteraard kan uw zoon of dochter er dan ook op school mee werken.
Let op! Sommige PDF bestanden bevatten een heel boek, wellicht dat het verstandig is om documenten te splitsen per hoofdstuk!!!

Om een indruk te krijgen van hoe dit moet en de mogelijkheden van het programma, kunt u het volgende filmpje bekijken:
Het filmpje duurt ongeveer een kwartiertje.

Daisy-spelers

Een aantal van onze dyslectische leerlingen zijn in het bezit van een daisy-speler. Ook voor hen is het mogelijk om hiervoor de digitale audio-bestanden van onze schoolboeken te ontvangen. Hiervoor neemt u contact op met mevr. Hennissen (VMBO) of mevr Jakobs (H/V). In overleg met haar kunt u bespreken of u de documenten op cd nodig heeft (de "oude" daisy-spelers) of dat een USB-stick met de documenten toereikend is (de daisy-spelers met SD of een daisy-reader voor op de laptop)

Deze audiobestanden worden dan via het schoolaccount van uw zoon/dochter toegankelijk gemaakt.

Kurzweil 3000

Een klein aantal werkt nog met het programma Kurzweil 3000. Ook in Kurzweil is het mogelijk om een PDF document te openen. Het programma zet dit dan om in een leesbaar bestand. U kunt dit vervolgens opslaan als een Kurzweilbestand (.kes). Let op, dit bestand kan dus alleen met Kurzweil worden geopend!

We hebben op school een beperkt aantal licenties voor Kurzweil deze zijn nog te gebruiken tot schooljaar 2015-2016. Daarna zullen wij alleen nog maar werken met Claro-Read op ons netwerk.

Een kort introductie-filmpje over Kurzweil:

Bij het verstrekken van al het digitaal materiaal geldt:

U ontvangt van ons de documenten op een USB-stick. Deze is en blijft eigendom van College Den Hulster. Deze dan ook graag na het overnemen van de documenten leeg retourneren bij Mevr. Hennissen of afgeven in C 3.15. (Tenzij u met HNN andere afspraken heeft)