College Den Hulster organiseert jaarlijks i.s.m. VVN afdeling Venlo en de politie, het verkeersexamen voor leerlingen uit groep 7 van scholen in de gemeente Venlo die zich daarvoor hebben aangemeld.

De fietsverkeersexamens voor leerlingen uit groep 7 van bijna alle Tegelse en Venlose basisscholen zijn op 18 - 19 en 20 april 2017 weer gehouden. Het Poortje, St. Jozefschool, Passe Partout, Toermalijn, Martinus, Koperwiek, Willibrordus, Groeneveld, Taal&lent, De Meule, Kleurrijk, Montessori Venlo, Gemmaschool, School aan de vijver, Talentencampus, Nova Montessori, Maasveld en Zuidstroom waren van de partij. Dit jaar heeft Impils ook als pilot meegedaan.

Keuring van de fiets.
Om deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen moet de leerling beschikken over een door VVN-vrijwilligers goedgekeurde fiets. Beoordeeld worden o.a. het profiel van de banden, spaken, remmen, zadel en de hoogte ervan, reflectoren, stuur en bel. Vaak kunnen fietsen door ondeugdelijke handvatten niet worden goedgekeurd. Zorg ervoor dat de handvatten intact zijn. Er kunnen ongelukken met aanzienlijk letsel voorkomen door een val met een fiets waarvan de handvatten het stuur niet goed beschermen. Op verlichting wordt niet gekeurd, omdat het examen overdag plaatsvindt, maar het spreekt vanzelf dat een deugdelijke verlichting voor de zichtbaarheid van kinderen die in het donker fietsen zeer belangrijk is.
De leerlingen ontvangen een OK-sticker als hun fiets op alle punten is goedgekeurd en daarmee tenminste voldoet aan de eisen van de verkeerswet.

Nieuwe route.
In 2016 hebben we een nieuwe route uitgezet. Deze is ons erg goed bevallen. Ook dit jaar hebben de kinderen de nieuwe route gefietst. Een route met veel handelingen die ze moesten uitvoeren. De route is meer gecentraliseerd langs de Maas. Via de Prof. Gelissensingel, richting Maaskade, door de stad en weer via de rotondes en de Emmastraat terug naar Den Hulster.

Nieuw vertrekpunt.
Ook dit jaar zullen we vertrekken vanaf de poort van het vmbo-gebouw. De kinderen hebben hier minder overlast van de “grote” schoolgaande kinderen die continu het plein op- en affietsen. Daarnaast is er een groot voordeel dat we naast een overdekt gedeelte staan. Bij regenachtig weer kunnen we de kinderen voorbereiden en laten vertrekken vanuit het overdekte gedeelte.

De posten.
Dit jaar hebben 20 leerlingen van 3 VWO zich opgegeven op deel te nemen aan het verkeersexamen-project. Hierdoor konden we 9 posten uitzetten. De posten stonden op de “gevaarlijkste” plaatsen op de route. Ze controleerden de handelingen die de kinderen moesten verrichten. Denk aan: hand uitsteken, voorsorteren, stoppen voor rood licht, voorrang verlenen...De posten hebben ook dit jaar weer een prima prestatie geleverd. Een zeer goede samenwerking tussen de posten, coördinator van Den Hulster en politie. Alle leerlingen zijn op een veilige manier vertrokken en teruggekomen van hun spannende examen.

Politie, VVN, College Den Hulster.
Dit jaar mochten we weer vertrouwen op een grote opkomst van de politie. Motoragenten en agenten op een vaste post hebben ervoor gezorgd, dat alles soepel verliep. Niet te vergeten de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, de vrijwillige politie en de coördinator van het vmbo. Allen hebben hun steentje bijgedragen aan een fantastisch fietsexamen.

Klik op onderstaande foto om naar het foto-album te gaan.

IMG 32852s

Nieuwe route: